Sunday, April 8, 2012

Cu cioara vopsita la alegeri


Bine v-am regasit dragi cititori. Am revenit dupa o perioada cam lunga de "seceta" in care nu prea am postat pe blog, desi aproape in fiecare zi imi spuneam ca voi face o noua postare. Azi mi-am zis ca pana de Paste o sa fac 3 postari... sper sa ma tin de cuvant. David al meu creste vazand cu ochii, i-a iesit primul dintisor, e tot in centrul atentiei pe oriunde mergem si e la fel de vesel tot timpul.

Subiectul de azi are legatura cu politicul din Romania, pentru ca oricat am zis sau am vrut sa stau departe de acest subiect, cursul evenimentelor din tara nu ma lasa sa fiu indiferent. Stiu ca sunt persoane care nu sunt de acord cu faptul ca eu imi dau cu parerea sau mai grav, sa arat cu degetul inspre Romania, pe motiv ca eu am plecat de acolo, insa nu e chiar asa de usor sa ajungi sa nu-ti mai pese de tara natala, asa ca voi scrie in continuare in dezacordul unora si (sper eu) interesul altora. Am vazut ca lupta politica intre nesimtiti s-a intetit invers proportional cu timpul ramas pana la alegeri. Am vazut cum presa face descoperiri peste descoperiri de afaceri necurate, de manarii si magarii comise de cei de la putere. Lumea foloseste impropriu denumirea de "ciuma portocalie", facand referire la cei care conduc tara. Asta nu face decat sa ne evidentieze lipsa de memorie de care sufera neamul nostru. De ce spun asta? De curand s-au semnalat multiple cazuri de traseism politic, cum se zice in popor, cu oameni demisionand din PDL si imbratisand coalitia USL sau mai nou partidul bisnitarului, cunoscut si sub numele de PP-DD. De ce pleaca lumea din PDL e absolu lesne de inteles, pentru ca de pe orice corabie care se scufunda, sobolanii pleaca primii. In plus e clar ca la urmatoarele alegeri alte partide au infinit mai multe sanse sa prinda "o bucata de ciolan", astfel incat fiecare se trage sub partidul pe care-l vede mai profitabil in viitorul apropiat. Nici cei de la USL, nici auto-intitulatii cinstiti din popor care alcatuiesc PP-DD nu se dau in laturi in a-i primi cu paine si sare pe proaspetii dezertori. Fiecare lider politic reevalueaza fiecare persoana in functie de directia pe care o apuca si fiecare sobolan care paraseste corabia are subite mustrari de constiinta si iluminari instante asupra politicilor purtate de partidul din care au dezertat. Un singur partid ramane acelasi, neschimbat si partas la orice guvern de la comunisti incoace (ala, dinainte de Iliescu) si anume UDMR, aceasta Mariana "Cur de Fier" a politicii romanesti care este primit in orice alianta de dragul unor voturi in plus, dar care are cel mai mult de castigat din foamea asta de bani care este caracteristica de baza a politicului mioritic.

Asadar la alegeri nu vad ce optiuni ar avea conationalii nostri care au de votat de fapt aceleasi persoane, doar ca sunt amestecati acum sub alte culori. Dupa cum spunea, este impropriu sa spui "ciuma portocalie" cand se stie ca Romania este condusa de aceiasi ciuma cu nume diferite de cand am scapat (vorba vine) de comunisti. De exemplu la Sighet, orasul meu natal, primarul e din PSD si vice-primarul e din PNL; zilele trecute aflasem ca un vecin de-al meu si-a pornit o afacere si avea nevoie de autorizatii pentru a deschide cateva buticuri, insa nu a primit nimic pana ce nu s-a inrolat in PNL. Asa ca ciuma asta va ramane la putere, indiferent ca poarta numele de PDL, PNL, PSD, USL, PP-DD (ultimul fiind doar un partid al unui oportunist care profita de prostia semenilor) si da, stiu ca sunt oameni care nu sunt ca si ceilalti politicieni, insa acele persoane nu vor avea niciodata o sansa, deoarece "ciuma" e mult prea raspandita ca sa poti sa ramai imun. E trist ca trebuie sa fie asa si nu vad o solutie la aceasta situatie, dar asta nu inseamna ca nu exista una. Poate stiti voi sa-mi spuneti... Bine v-am regasit!

5 comments:

  1. Un prieten foarte bun, in varsta de 53 de ani, mi-a zis zilele trecute... "cel mai mult il urasc pe Basescu ca ma forteaza sa votez cu tovarasul Iliescu ... dar pana nu face Iliescu macar o simbolica zi de puscarie, nu pot sa fac nici asta. Asa ca o sa ma duc sa pun stampila pe toate casutele sa invalidez votul. Asa macar stiu ca nu mi-l va fura nimeni"

    ReplyDelete
  2. Anonymus, cred ca ASTA e solutia la care vor recurge multi. Din pacate nu va aduce o schimbare in bine pentru Romania. Dar daca ei ne forteaza sa facem asa...vom face asa! Multumesc de comentariu!

    ReplyDelete
  3. eee un subiec mereu sensibil....bine punctat to si bine spus ,iar bani in campanii promisiuni peste promisiuni...si revenim tot la greutatile si necazurile de zi cu zi, din pacate atata vreme cat nu avem coloana vertebrala si nu suntem uniti nu vom reusi niciodata sa facem ceva(aici fac referire la alegerile pentru europarlamentari) cand nu au iesit la vot decat acei care sustineau pe incapabilii de Becali si elena basescu....concluzia este draga Marius ca suntem la eterna discutie de a initia ceva ,se aduna 3,4 dupa care in loc sa marim numarul se sparge si acea gasca...pe de-o parte sincer ne meritam soarta....(Iliesi IO ).

    ReplyDelete
  4. Buna Marius,
    Am ajuns intamplator pe blogul tau cautand avize despre Blueair...
    Te felicit pentru munca depusa aici, nu am avut timp sa citesc tot dar cand voi putea o voi face.
    Referitor la politicieni - e clar pentru toata lumea ce valoare umana au aproape toti. Nu iau partea nimanui (mai ales ca si ei sunt plini de hoti) dar parca PDL-ul e primul partid care a facut ceva cat de cat corect, in scopul de a evita catastrofa. Ma refer la austeritate. Situatia financiara era dramatica iar ei au reusit sa o echilibreze. Ceea ce nici irlandezii, nici spaniolii (de portughezi, unguri si greci nu mai vorbesc) si in curand nici francezii sau italienii nu au reusit si nu vor reusi.
    Lumea asta se duce de rapa. 5-10% din PIB in minus in fiecare an, nu mai merge. "The world's limit of debt" a fost atinsa.
    Pe undeva regret ca romanii s-au fraierit, ca nu si-au dezvoltat infrastructura pe datorie, ca altii (exemplu - ne plangem ca nu avem autostrazi ca ungurii, da, dar nici nu suntem faliti ca ei). Acuma ca toate tarile vor face faliment si nu-si vor plati datoriile, autostrazile n-o sa le smulga nimeni din pamant... noi ramanem saraci si relativ cinstiti.
    Am aflat recent (chiar nu stiam) ca tot amarul pe care l-am inghitit intre 1983 si 1989 a fost datorat faptului ca tara intrase in incapacitate de plata si ni se cereau dobanzi imense. Leul nefiind convertibil, Ceausescu a fost obligat sa exporte tot ce se putea exporta. Aia a fost prima incercare grea a romanilor. Ceva similar, dar de 10 ori mai slab s-a intamplat acum doi ani, cand au scazut salariile cu 25% si a crescut TVA-ul. Uita ca noi tot incercam sa fim cuminti, in timp ce altii sunt nesimtiti si se indatoreaza pana peste cap.
    No,eu nu zic sa voteze nimeni cu PDL-ul, doar remarc ca au facut ceva util si inteligent. In timp ce PSD-ul n-a facut nimic ca sa previna bula imobiliara si cea a consumului, care au dus la scaderea dramatica de la +7 la -7% din pib intr-un an.

    ReplyDelete
  5. Buna din nou,
    Nici nu stiu cu ce sa incep. Sa le luam pe rand: PDL-ul a facut ceva corect, ati spus. E foarte adevarat, insa au facut ceva corect pentru ei. Si-au impartit bani si functii, s-au protejat intre ei. Anastase a furat cu zambetul pe buze o lege in parlament; Ridzi a furat pentru campania electorala pentru semi-analfabeta Elena Basescu; Udrea a construit o telecabina unde nu ai cu ce sa ajungi si daca totusi ajungi acolo, nu ai unde sa dormi. Sa nu mai zic de patinoare, bazine, vile, "regina din vami", banii luati practic cu japca de la pensionari in vreme ce ei (oamenii politici) isi majorau salariile, fondule de vacanta si cheltuielile aferente fara pic de remuscari.
    O mare eroare ati postat cand ati zis de irlandezii care sunt la pamant. Probabil nu ati citit prea mult din blog (este timp), dar va spun ca eu din 2008 sunt in Irlanda. Aici de bine de rau pot sa-mi schimb serviciul sau sa caut un loc de munca mai bine platit, pot sa merg la spital cu buzunarul gol si sa fiu linistit ca sunt tratat, politicienii nu au zeci de garzi de corp si alai de masini, la parlament e plin de biciclete si parlamentarii nu primesc bani pentru cazare la 5 stele, nu au masini de la stat si nu se plimba pe banii contribuabililor. Irlanda a ieftinit de 2 ori pretul gazelor de cand a inceput criza economica si pretul la alimente a scazut destul de bine. Nimic din cele descrise mai sus nu le-am pomenit in Romania si garantat situatia morala, financiara si economica din cele doua tari se afla la poli opusi. N-am zis ca PDL-ul e cel mai rau, sau cel mai spurcat, insa pot sa pun linistit egal intre toate partidele politice. Probabil ca daca veti mai avea timp de lecturat pe blog, veti descoperi ca sunt apolitic si totodata scarbit de clasa politica din spatiul mioritic. Multumesc inca odata pentru comentarii!

    ReplyDelete