Monday, August 23, 2010

Oooooooooobsession!!!

Anul trecut mi-am sarbatorit ziua de nastere in Praga, un oras care m-a impresionat prin frumusetea si linistea lui, chiar daca e capitala unui fost stat din blocul sovietic. Am mers la Praga si pentru meciul CFR-ului. Jucatorii jucau precum jucam noi in curtea scolii. In timpul acelui meci am auzit prima oara strigarea din titlu.

De ceva vreme(cam multa), jucatorii CFR-ului sunt jucatori de club si jucatori in club. In ultima vreme auzi tot mai des de la diferite pitipoance care zice-se iubesc CFR-ul, ca daca nu ajung la meci, atunci oricum ii prinde pe jucatori in Obsession. Din moment ce lumea prefera sa mearga sa-i vada acolo, e clar ca prestatia e net superioara fata de cea din teren. Si ultimele rezultate deomnstreaza acest lucru. Dar asta e o problema care o mai inghiti cu lacrimi in ochi, dupa un 3-0 cu o echipa care pana la meciul cu CFR-ul lua 3 goluri/meci.

O durere si mai mare este provocata insa de alte circumstante. La CFR s-a ajuns mai rau decat in orice club din tara. Daca ciobanii se baga sa faca echipa, pentru ca ei dau banii la club, daca bisnitarii se ocupa de transferuri sau alte alea, atunci la CFR Cluj echipa este facuta de jucatori, sub obladuirea tovarasului Muresan. Se stie de mult, mai ales in galerie ca Muresan si Zamfir nu "pusca" nicicum in clubul Clujean. Cand vine un jucator si se ante-pronunta referitor la demiterea unui antrenor, dupa ce finantatorul clublui confirma pastrarea acestuia in functie, acest lucru e cel putin ciudat. Pentru impatimitii suporteri ai clubului insa nu e nimic nou. Lucrurile devin si mai clare dupa umilinta din "regie" si evidenta balacareala din teren care va urma in meciul cu Pandurii din Tg. Jiu.

La CFR, cand jucatorii nu mai vor un antrenor, detin mijloacele necesare pentru inlocuirea acestuia si le folosesc cu usurinta tocmai pentru ca sunt constienti ca au sustinerea tovarasului presedinte si ca ei sunt "baza". Paszkany poate trebuia sa se gandeasca putin inainte sa schimbe atatia antrenori. Mai degraba schimba presedintele odata si mai schimba si din jucatorii dansatori care fac din CFR o afacere proprie.

Asteptam cu nerabdare tragerea la sorti pentru meciurile din Champions League, pentru a-mi cumpara biletele de avion sa merg la meciuri. Dar ma gandesc ca eu ma duc si ragusesc pe stadion, in vreme ce ei o sa-mi ofere o umilinta de neuitat, fara ca mai apoi sa vina sa salute prostimea care i-a impins de la spate. Ma intreb daca CFR-ul va reusi sa sara peste crevasa care s-a deschis inaintea-i si care este un examen de maturitate pentru club. Sunt doar 2 optiuni: Paszkany il "decapiteaza" pe Muresan, schimba "legiunea" si scoate clubul din impas, sau varianta care s-a tot repetat cam ciclic in ultimii ani: jucatorii il demit pe Mandorlini, Muresan aduce alt antrenor, si clubul se va zbate in mizeria in care a sarit cu capul inainte. Sper din suflet ca Paszkany va tresari din transa in care se afla, iar eu voi merge la meciurile din Champions League cu speranta reala a unui joc de fotbal adevarat.

Ca o idee care ma apasa pe mine: nu vi se pare ciudat ca desi Panin joaca foarte bine pe postul lui, de multi ani deja, tot timpul incearca sa i se aduca un inlocuitor. Culmea, ca de fiecare data el trage din greu si tace, iar intr-un final isi recastiga locul in echipa, in dauna unor jucatori de alte nationalitati latine care vin sa-l impinga pe margine. Explicatia e simpla: Panin e un "tradator" al legiunii straine, un morosano-aradean care prefera sa-si petreaca serile cu nevasta si fetita, iar la antrenamente si meciuri isi da sufletul pentru echipa care l-a facut mare si pe care a facut-o mare, CFR Cluj. De jucatori ca el are nevoie CFR-ul, nu de jucatori-dansatori semi-profesionisti precum Cadu, Claro...si altii ca ei.

Stiu, multi imi vor sari in cap pentru cele scrise, insa dragostea pentru club nu inseamna dragostea pentru distractia cu jucatorii prin cluburi. Pentru mine, jucatorii trebuie sa produca rezultate de care sa fiu mandru, iar mai apoi putem sa fim cei mai buni prieteni. Pana atunci sunt doar niste amatori de bani care se cred profesionisti. Sper ca cei de acasa din galerie sa "articuleze" atitudinea jucatorilor si a presedintelui de club, la urmatorul meci. Hai CFR!

P.S. - Am fost mustrat ca am zis doar de Obsession, cand de fapt jucatorii isi fac veacul si prin After 8. Scuze :D

3 comments:

  1. buhuhu .... cat dreptate ai ... eu sper sa fie varianta cu petrescu, MM si jucatori romani si o alta mentalitate, cea ce ii mai deranjant am ajuns noi cum erau echipele din capitala si ele linistite cum era cfr-ul ...si pe langa pana si la u cluj ii liniste ... si cred ca cineva trebuie sa isi puna mari semne de intrebare

    ReplyDelete
  2. Eu sper la o schimbare...a lui Muresan. Daca dispare Muresan, celelalte schimbari devin inevitabile...

    ReplyDelete
  3. Parerea mea o cunosti deja. Cu ce vin in plus este ca nu musai inlocuirea o solutie DACA schimbarea este posibila. Adica..oamenii se mai si schimba...sper! Daca nu, nu mai e nimic de facut deocamdata. De acord cu tine, stii prea bine. :)

    ReplyDelete